Imaginea de sine ..... partea II

Domeniile de influenţă care conlucrează la formarea imaginii de sine, după Maurice E. Wagner sunt:

1. apartenenţa: fiind conştientizarea faptului că eşti dorit şi acceptat, că ţi se poartă de grijă, că prezenţa ta aduce bucurie. Acest sentiment se dezvoltă în copilărie şi dificultăţile tot de acolo încep.

2. Vrednicia: sentimentul că sunt bun, cu eu contez. Ne simţim vrednici atunci când receptăm o atitudine binevoitoare din partea celorlalţi, când facem ceea ce trebuie făcut, când acţiunile noastre sunt aprobate. Atunci când suntem criticaţi pierdem din vrednicie.

3. Competenţa este sentimentul suficienţei, al curajului, încrederii, puterii de a te achita de sarcinile cotidiene. Competenţa este afectată pozitiv de succese şi negativ de insuccese, eşecuri.

Dacă este să privim aceste aspecte în relaţie cu Dumnezeu, putem spune că atunci când ne hrănim spiritual din Cuvântul Lui, când citim Cuvintele de dragoste scrise de Dumnezeu pentru noi, când avem în mintea noastră dragostea supremă, jertifitoare a lui Dumnezeu care Şi-a dat Fiul să moară pentru ca noi să trăim, nu ştiu dacă mai contează aşa de mult câte succese sau eşecuri am avut, ştim că suntem valoroşi pentru că aşa spune Cel care este Cel mai mare din Univers, nu pentru că am făcut sau nu ceva anume. Dacă aş fi o persoană neînsemnată şi totuşi, preşedintele ţării m-ar suna într-o zi pentru că doreşte să ia masa cu mine, fiind în trecere prin oraşul meu, oare cum m-aş simţi? Oare nu m-aş vedea valoroasă? Şi asta doar pentru că un om mi-ar da importanţă. Dar dacă zice Dumnezeu că sunt preaiubit şi scump, oare nu ar trebui, mai mult decât pe oricine altcineva să-L cred?

Ştiu, toţi suntem răniţi într-un fel sau altul, multe din răni încă nu s-au cicatrizat, încă ne mai dor. Atunci când ne spune mama sau tata că nu suntem buni de nimic, că nu vom ajunge departe în viaţă ne doare pentru mult timp. Când partenerul de viaţă îţi spune într-o ceartă că nu te mai suportă, sau că s-a săturat de tine, nu se poate să te simţi ok, şi să spui doar că asta-i viaţa. Noi suntem influenţaţi în special de persoanele cu care petrecem timp şi pe care le iubim. Însă mai presus de ceea ce spun alţii despre noi, trebuie să ne formăm capacitatea de a ne privi prin ochii lui Dumnezeu. Putem învăţa versete din Biblie, cum este cel amintit de mine mai devreme, sau alte texte, care recitându-le ne ajută să ne păstrăm percepţia corectă faţă de noi.



©Ligia

Bibliografie orientativa:
Viaţa condusă de scopuri, Rick Warren
Dictionarul de psihologie Larousse
Manual de consiliere a tinerilor, Bob Hostetler & J.MacDowell

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu