Anturajul - I

Una dintre sferele cele mai importante din viaţa noastră şi care ne influenţează felul nostru de trai este anturajul. Acesta ne poate ajuta să trăim viaţa la standarde înalte sau joase, să adoptăm comportamente extreme, să renunţăm la unele valori personale pentru a fi acceptaţi de el.

Anturajul este reprezentat de mediul social al unei persoane, după cum spune dicţionarul explicativ al limbii române. De cele mai multe ori oamenii, iau decizii în funcţie de prietenii pe care îi au: nu ascult muzica "aia" pentru că prietenii mei nu o ascultă, nu-mi fac o anumită coafură sau nu port un anumit gen de haine pentru că o să fiu judecat de ei şi tot aşa.

Anturajul este format din persoanele cu care mă întovărăşesc, cu care petrec mult din timpul meu, şi poate fi unul bun sau rău.

Putem privi în Biblie cum viaţa unor oameni a fost afectată de anturajul pe care l-au avut. Îmi vine în minte exemplul nepotului Împăratului David, Roboam, care însoţindu-se cu tineri fără căpătâi a nesocotit sfatul bătrânilor care au fost împrejurul tatălui său Solomon, si a ascultat de tinerii de vârsta sa. Astfel a dezbinat împărăţia, după cum avem relatat în I Împăraţi capitolul 12. şi a făcut de ruşine casa tatălui său. Solomon ne spune aceasta în Proverbe 28: 7..cel ce umblă cu cei desfrânaţi face ruşine tatălui său.

Anturajul poate ajuta o persoană să fie mai sensibilă la nevoile altora, să îşi dorească să participe la studiul biblic, la orele de tineret din biserică sau să încerce drogurile, relaţiile sexuale premaritale, şi alte lucruri care contravin principiilor biblice.

Deci influenţa anturajului poate fi pozitivă sau negativă, iar cea negativă îi îngrijorează în special pe părinţi, lideri de tineret. Cei mai expuşi presiunii anturajului sunt adolescenţii, şi apoi tinerii şi celelalte generaţii.

Pentru adolescenţi anturajul este foarte important, adolescenţa fiind perioada în care aceştia nu-şi mai doresc să petreacă timp cu părinţii, ci cu tinerii de vârstă lor. Timpul petrecut cu părinţii se înjumătăţeşte, anturajul şi acceptarea având un rol foarte important în această perioadă.

Va urma....

©Ligia


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu