Prietenia...cu David şi Ionatan


Când mă gândesc la prietenie, nu se poate să nu-mi vină în minte modelul de prietenie dintre Ionatan şi David, descris pe paginile Sfintei Scripturi în cartea 1 Samuel.

1 Samuel 18: 1,3, 4 David sfârşise de vorbit cu Saul. Şi de atunci sufletul lui Ionatan s-a alipit de sufletul lui David, şi Ionatan l-a iubit ca pe sufletul din el. Ionatan a făcut legământ cu David, pentru că-l iubea ca pe sufletul lui. A scos mantaua pe care o purta, ca s-o dea lui David; şi i-a dat hainele sale, chiar sabia, arcul şi încingătoarea lui.

Cap. 20:17, 41 Ionatan a întărit şi mai mult faţă de David dragostea pe care o avea pentru el, căci îl iubea ca pe sufletul lui..... Cei doi prieteni s-au îmbrăţişat şi au plâns împreună. David mai ales se prăpădea plângând.

Cap. 23:16 -18 Atunci Ionatan, fiul lui Saul, s-a sculat şi s-a dus la David în pădure. El i-a întărit încrederea în Dumnezeu, şi i-a zis: "Nu te teme de nimic, căci mâna tatălui meu Saul nu te va atinge. Tu vei domni peste Israel, şi eu voi fi al doilea după tine; tatăl meu Saul ştie şi el bine lucrul acesta."Au făcut iarăşi amândoi legământ înaintea Domnului, şi David a rămas în pădure, iar Ionatan s-a dus acasă.

Observăm din aceste texte, câteva principii de bază ale unei prietenii. Observăm la Ionatan că l-a iubit pe David ca pe sufletul lui. Aşa ar trebui să ne iubim şi noi prietenii noştri, ca pe noi înşine, să nu punem dorinţele noastre mai presus de ale lui.

Vedem la Ionatan că a întărit legământul lui cu David dăruindu-i mantaua, hainele, sabia, arcul şi încingătoarea lui. L-a costat ceva şi şi-a arătat respectul faţă de el. Şi nu doar că a făcut legământ o singură dată, dar l-a reînnoit când a fost nevoie, după cum spune în cap. 23:18: au făcut iarăşi amândoi legământ înaintea Domnului.

David a fost mereu încurajat de Ionatan în momentele în care fugea de Saul. Acesta a fost transparent faţă de David şi i-a făcut cunoscut planul tatălui său. Chiar dacă avea să-l coste încrederea tatălui său, totuşi el a preferat să fie integru, şi recunoaştea faptul că nu el va fi moştenitorul tronului, ci David. Aceasta nu l-a făcut să devină invidios şi să se unească cu Saul în planurile lui rele împotriva lui David. Dimpotrivă el l-a iubit pe David.

Ceea ce mi se pare cel mai important în această prietenie, este că Ionatan i-a întărit încrederea în Dumnezeu, şi doresc să repet versetele care spun acest lucru: 1 Samuel 23:16 -17 Atunci Ionatan, fiul lui Saul, s-a sculat şi s-a dus la David în pădure. El i-a întărit încrederea în Dumnezeu, şi i-a zis: "Nu te teme de nimic, căci mâna tatălui meu Saul nu te va atinge. Tu vei domni peste Israel, şi eu voi fi al doilea după tine; tatăl meu Saul ştie şi el bine lucrul acesta."

Ce putem desprinde de aici? Într-o prietenie este nevoie de:

- încredere

- dragoste

- sinceritate,

- deschidere/vulnerabilitate

- credincioşie

- încurajare

- integritate

- compasiune

- înnoirea legământului de prietenie

Cum pot vedea dacă o prietenie este bună pentru mine? Dacă Dumnezeu este de acord cu ea? Cel mai important este să îţi evaluezi puţin viaţa spirituală de când te-ai împrietenit cu acea persoană şi dacă nu ai crescut spiritual, ar fi timpul să îţi pui nişte semne mari de întrebare în legătură cu acea prietenie.

Ligia

1 comentarii:

Anonim 2 februarie 2013 la 18:49  

foarte frumos

Trimiteți un comentariu