G.Chapman (în cartea Cele 5 limbaje ale dragostei) prezintă o modalitate de a îmbunătăţi relaţiile prin cunoaşterea celor 5 limbaje ale iubirii:
- Cuvintele de apreciere
- Atingerea fizică
- Timpul acordat
- Slujirea celuilalt
- Cadourile
Cuvintele de apreciere: nevoia de a fi mereu încurajat verbal, de a ţi se spune vorbe bune, a fi apreciat verbal pentru ceea ce eşti şi faci. Aici fac parte acele persoane care au nevoie să audă: Ce bună mâncare ai făcut!, Mulţumesc că ai dus gunoiul!, Te iubesc!, etc.
Atingerea fizică: o atingere face mai mult decât orice altceva. Dacă limbajul de dragoste al partenerului este atingerea fizică, nu este nimic mai important decât să-l strângi în braţe atunci când plânge.
Timp acordat: Aici fac parte acele persoane care se simt iubite doar dacă cealaltă persoană petrece timp cu ea, îşi face timp pentru ea. Au nevoie de un timp în care toată atenţia să fie focalizată asupra ei, în care să comunice deschis, având parte de o ascultare activă. Aceasta le transmite că sunt importante.
Slujirea celuilalt: persoana se simte iubită dacă i se fac diferite servicii. Pregătirea mâncării, aşezatul mesei, spălatul vaselor, dusul gunoiului, ştersul prafului, păstrarea maşinii în stare funcţională şi o mulţime de alte treburi gospodăreşti sunt servicii, implică slujirea, care cere timp, efort, implicare. Când sunt făcute într-o notă pozitivă ele devin o expresie a dragostei.
Cadourile: mici atenţii materiale. Un dar este ceva pe care îl poţi ţine în mână şi să spui: „Priveşte, s-a gândit la mine” sau „Nu m-a uitat”. Darurile nu au nici o legătura cu partea financiară ci cu cea afectivă. Darul poate să nu coste nici un ban, ci doar puţină inventivitate.
Ce te face să te simţi iubit? Cum anume îţi exprimi dragostea faţă de ceilalţi? Răspunsul acestor întrebări te poate conduce la răspunsul următoarei întrebări: care este limbajul tău de dragoste?
©Ligia
1 comentarii:
care este limbajul meu de dragoste? il stiu dar nu ti-l zic...:-))
Trimiteți un comentariu