Ştiaţi că:
- în SUA, 1 din 3 fete şi 1 din 5 băieţi sunt abuzaţi sexual.
- în Canada, 1 din 3 femei şi 1 din 6 bărbaţi au fost victime ale abuzului sexual înainte de 18 ani (Centrul Universitar din Victoria).
-aproxim. 80% dintre copii au fost abuzaţi de către un membru din familie, sau prieten apropiat al familiei, respectiv victimei.
- relaţiile incestuoase durează în medie 7 ani.
- 75% dintre mame nu sunt conştiente de incestul produs în familia lor.
- Institutul Medico-Legal din Bucureşti a evidenţiat faptul că din totalul de 700 de cazuri de agresare sexuală a copiilor din ultimii ani, peste 71% au avut loc în oraşe, aproximativ 90% dintre victime au fost fete şi circa 69% au fost elevi
Efecte:
Abuzul sexual al copilului este aproape întotdeauna asociat cu dureri profunde şi de durată care afectează fiecare aspect al vieţii: fizic, sentimental, relaţional şi spiritual.
În cartea lui Hancock şi Mains sunt enumerate problemele emoţionale asociate cu abuzul sexual al copiilor: vina, ruşinea, lipsa preţuirii de sine şi pasivitatea dobândită, mânie şi ură care duc la depresie şi disperare, teamă şi nelinişte.
Josh McDowell, Bob Hostetler prezintă o listă cu efectele principale ale abuzului sexual asupra copilului:
● consecinţe fizice şi medicale: de exemplu într-un studiu s-a observat că din 161 cazuri de gonoree la copii, 160 au fost rezultatul contactelor sexuale cu adulţii. Un doctor a spus: „Interiorul lor este făcut ţăndări”;
● sarcină: din 217 victime ale căror cazuri au fost raportate la tribunal, 11% au rămas însărcinate;
● vinovăţie: „Vina este a mea pentru că am permis ca lucrul acesta să se întâmple şi să continue atâţia ani” ;
● ruşine: abuzul sexual este o invadare a sufletului (intimităţii) unei persoane, de aceea este însoţit întotdeauna de un sentiment copleşitor de ruşine; cuvintele folosite pentru a o exprima sunt: „murdar”, „pătat”, „dezgustător”, „rău”;
● sentimente de neajutorare: cel mai accentuat este în cazul persoanelor care au încercat să spună unui adult care este situaţia, dar n-a fost luată în seamă sau crezută;
● imagine săracă de sine – „o tristă şi adesea hadicapantă pierdere a respectului faţă de sine”, cred că nu pot fi iubite, nu sunt vrednice a fi iubite, au probleme de alimentaţie cum ar fi bulimia, anorexia sau chiar tendinţele suicidare pot fi o cauză a imaginii de sine scăzute;
● revictimizare: „Dacă un copil este abuzat, creşterea şi dezvoltarea sa pot rămâne blocate la vârsta la care a avut loc abuzul, astfel încât, dacă abuzul s-a petrecut la 4 ani, el nu se va putea apăra la 14 ani, la 24 sau la 34 ani mai bine decât a făcut-o la 4 ani. Nu a învăţat cum s-o facă.”, afirmă terapeutul Linda Schiller.
● alte efecte ale abuzului sexual pot fi: agresiunea, neîncrederea în semeni, subdezvoltarea aptitudinilor sociale, izolarea emoţională, fuga de acasă, comportament infracţional (ex. prostituţia), depresie, mânie, frica, anxietatea. Sau comportamente sexuale inadecvate cum ar fi masturbarea, păcatul lesbianismului sau homosexualităţii.
Puţine traume – dacă există vreunele – pot să producă efecte atât de numeroase şi de nefaste ca şi acelea produse de abuzul sexual.
Daca ai avut parte de un asemenea tratament care ar fi soluţia la problema ta?
Spune unei persoane de încredere despre abuzul tău, vorbeşte cu partenerul de viaţă sau cu un prieten creştin sau poate poţi apela la un specialist, un psiholog creştin. Caută o persoană matură, care are o relaţie bună cu Domnul şi în care poţi avea încredere. Este important să poţi vorbi deschis cu o persoană, ai nevoie de cineva care să te asculte, să te ajute să porţi această suferinţă, să te ajute. DUMNEZEU POATE SĂ DEA VINDECARE!
Este important de luat în considerare cauzele durerii, care sunt: trădarea încrederii, întreruperea dezvoltării sexuale, pierderea copilăriei. Ai nevoie să jeleaşti ceea ce ai pierdut.
Iartă-te pe tine. Iartă pe cel care ţi-a făcut rău, care a abuzat de tine. În urma unui abuz este normal să te simţi jefuit, să te simţi o persoană murdară. Dar nu eşti vinovată. Trebuie să înţelegi acest lucru. Indiferent de modul în care te-ai îmbrăcat sau de contextul în care erai, persoana care te-a rănit este vinovată şi responsabilă de tot. Ai nevoie să te ierţi şi să-l ierţi. Şi nu vei putea face asta singură, ci doar cu ajutorul lui Dumnezeu. Poţi ierta pe cel care te-a rănit doar dacă priveşte la mai mult decât fapta sa. Să te uiţi la faptul că în spatele abuzului a stat de fapt dorinţa Celui Rău de a te răni, de a te distruge. Priveşte în spate şi fii conştientă că nu persoana respectivă ţi-a greşit că aşa a avut chef, ci Satan este autorul abuzului sexual, şi persoana respectivă s-a lăsat folosită de Satan. Iartă-l. Pentru a fi eliberată, iartă-l! În urma iertării, durerea din amintirile faptelor făcute împotriva propriei persoane se micşorează, şi ai făcut deja un pas mare spre vindecare. Nu te aştepta să-l ierţi deodată. Sentimentul că l-ai ierta vine în urma deciziei tale şi va dura ceva timp până vei simţi asta.
A te ierta pe tine nu este uşor. Deseori te-ai gândit poate: „de ce nu am spus nu?” „De ce nu am cerut ajutor de la nimeni?” Mains şi Hancock spun: „Iartă-te pentru momentele de care nu eşti responsabilă, dar pentru care te-ai judecat tu însăţi. Mărturiseşte şi rezolvă acele lucruri de care eşti responsabilă:ura, resentimentele şi amărăciunea, stilul de viaţă păcătos, atitudinea ta de a te descărca asupra persoanelor din jur. ”
Perioada vindecării este lentă. Ai nevoie de rugăciune. Ai nevoie să vorbeşti cu Dumnezeu despre aceasta. A ţine un jurnal şi a scrie în el gândurile, trăirile tale îţi va fi foarte benefic. Ai nevoie ca încet să-ţi construieşti imaginea de sine distrusă de vederea ta prin prisma a ceea ce s-a întâmplat. Ai nevoie să începi să te vezi din nou valoroasă, specială. Să înţelegi şi să simţi că eşti preaiubită de Dumnezeu.
Important este că există speranţă de vindecare, şi Dumnezeu poate folosi într-un mod minunat trecutul tău pentru a ajuta alte persoane.
Ce putem face pentru a preveni abuzul? Oferă copiilor tăi o educaţie sexuală adecvată vârstei. Nu-i lăsa să se informeze din alte surse, adesea greşite. Vorbeşte în familia ta şi cu copiii tăi despre ce este un abuz sexual, cum se pot feri. Cel mai important e să păstrezi linia de comunicare deschisă cu copiii tăi, nu-i lua în râs atunci când ei încearcă să vorbească cu tine despre un eventual abuz, sau poate de o persoană care le face avansuri nepermise. Învaţă-i pe copii că nimeni nu are voie să îi atingă în zonele intime şi că pot vorbi cu tine oricând despre aceasta. Dacă se întâmplă să observi comportamente cu tentă sexuală în joaca copiilor este bine să fii atent, să vorbeşti cu copiii, să vezi care este cauza, dacă este întâmplător sau este cazul unui abuz.
Fii o persoană de încredere, unde persoanele care au nevoie să plângă să se poată simţi în siguranţă. FĂ DIN BISERICA TA UN LOC UNDE OAMENII POT VENI CU RĂNILE LOR ŞI POT GĂSI VINDECARE!
Îşi recomand să citeşti cartea Abuzul sexual al copilului-speranţă de vindecare, scrisă de Maxine Hancock şi Karen Burton Mains, publicată la Editura Samuel.
© Ligia
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu