Dicţionarul Webster, descrie toleranţa ca: „a recunoaşte şi a respecta credinţele, opiniile, practicile altora, fără a le împărtăşi” şi „a îndura sau a suporta ceva sau pe cineva pe care nu-l agreezi în mod special.” Însă, cuvântul şi-a pierdut din semnificaţia sa adevărată.
Există două tipuri de toleranţă: toleranţa tradiţională şi noua toleranţă.
Toleranţa tradiţională are următoarea semnificaţie, după cum spun MacDowell & Hostetler:
- a respecta şi a proteja drepturile fundamentale ale celorlalţi, chiar şi ale acelor cu care nu eşti de acord şi ale acelor care sunt diferiţi de tine
- a învăţa şi a asculta de la cei care au alte perspective, altă educaţie şi care provin din culturi diferite
- a trăi în pace cu ceilalţi, în ciuda diferenţelor, creştinii trebuie să fie împăciuitori atât cât le stă în putinţă fără a călca principiile biblice, aşa spune scrie în Evrei 12:14, 1 Petru 3:11, Matei 5:9, Psalmul 34:14.
- a-i accepta pe alţii, indiferent de rasă, crez, naţionalitate sau sex
Acest tip de toleranţă respectă, preţuieşte şi acceptă persoana, fără ca aceasta să însemne obligatoriu acordul sau aderarea la convingerile sau comportamentul ei.
Însă Noua toleranţă are un înţeles diferit, şi acest înţeles îl poartă în aprox. 80% din situaţiile în care este folosit. Acest sens îl învaţă şi copiii, tinerii. Convingerea pe care se bazează această nouă toleranţă este că nu există un adevăr absolut, ci unul relativ în funcţie de comunitatea în care o persoană este integrată. Şi pentru că sunt multe comunităţi şi culturi, la fel sunt şi multe adevăruri diferite.
Thomas A. Helmbock explică noua toleranţă prin aceea că valorile, convingerile, stilul de viaţă, percepţia asupra adevărului sunt toate egale....Nu există nici o ierarhie a adevărului. Convingerile tale şi convingerile mele sunt egale, iar întregul adevăr este relativ. Ea spune ceea ce sunt = cu ceea ce fac. (Biblia nu spune aceasta, suntem iubiţi de Dumnezeu chiar dacă El nu suportă păcatul.)
Într-un studiu s-a observat că peste 50%, deci majoritatea copiilor din bisericile evanghelice cu o doctrină sănătoasă, cred deja doctrina noii toleranţe. Cât de uşor este să spui acum, „concubinaj? A, e ceva obişnuit. Homosexualitate? Fiecare face ce vrea. Îţi accept convingerile şi chiar sunt de acord cu tine.”
Nu este suficient să accepţi persoanele diferite, sau care cred sau se comportă diferit, ci să încuviinţezi, participi şi te implici în activităţile şi atitudinile lor....oare aceasta e învăţătura lui Dumnezeu? Adepţii noii toleranţe sunt împotriva creştinismului, pentru că, spun ei, creştinismul este intolerant.
Şi dacă tu eşti intolerant, care e reacţia acestei noi filosofii a noii toleranţe? „Există un singur lucru care nu poate fi tolerat şi anume intoleranţa”.
Este important să recunoaştem formele acestei noi toleranţe, să le demascăm şi să învăţăm pe cei din jurul nostru cum să trăiască fără a fi compromişi, susţinând adevărul absolut dat de Dumnezeu. Dacă ei încep să se îndoiască în privinţa singurului Dumnezeu adevărat, pierd standardul binelui şi răului care este însăşi natura şi caracterul lui Dumnezeu.
Petru spune despre societate că „ei se miră că nu alergaţi împreună cu ei la acelaşi potop de desfrâu şi vă batjocoresc” (I Petru 4:4) Ceea ce ne face deosebiţi de ceilalţi este nu trupul nostru, ci autograful lui Dumnezeu semnat pe vieţile noastre. Suntem operele Lui de artă. Avem importanţă nu prin ceea ce facem, ci prin ceea ce spunem, Max Lucado. Nu iubim o persoană susţinându-i convingerile şi alegerile greşite pe care le face, ci iubim cu adevărat pe cineva dacă vom căuta să protejăm acea persoană, să o îngrijim, exact aşa cum am face dacă ar fi vorba de noi înşine. Aşa că nu putem spune că iubim pe cineva dacă nu includem preocuparea şi grija faţă de convingerile păcătoase, comportamentele şi stilurile de viaţă autodistructive. Atunci când îţi spune cineva „dacă mă iubeşti, atunci eşti de acord cu comportamentul meu”, poţi să-i spui că îl iubeşti prea mult pentru a face aceasta.
Haideţi ca noi să trăim după principiile lui Dumnezeu lăsate în Cuvântul Său, Biblia, şi să ne opunem principiilor greşite, nu oamenilor. Să-i iubim pe oameni, nu cum ne spune societatea, ci cu dragostea lui Dumnezeu.
Ligia
Bibliografie: Josh MacDowell & Bob Hostetler, Noua toleranţă, Ed. Aqua Forte, Cluj.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu